GxP Synapse newsletter envelope open.png

10.11.2021.

Nova verzija EU pravila za GMP i GDP inspekcije

Objavljena je ažurirana verzija dokumenta Compilation of Union Procedures on Inspections and Exchange of Information.

06.10.2021.

EMA produljila valjanost GMP i GDP certifikata do 2022. godine

EMA je objavila zadnju reviziju dokumenta Notice to stakeholders: Q&A on regulatory expectations for medicinal products for human use during the covid-19 pandemic, pri čemu je produljena valjanost GMP i GDP certifikata do 2022. godine, ali uz određena ograničenja u nekim situacijama.

14.09.2021.

Objavljen draft ICH Q13 Continuous manufacturing

ICH je objavio draft nove Q13 smjernice Continuous manufacturing of drug substances and drug products. Dok opći dio dokumenta donosi generalne smjernice za kontinuiranU proizvodnju (npr. kako definirati seriju, nadzor procesa, pristup validaciji kontinuiranog procesa, reference na specifična poglavlja CTD dokumentacije s obzirom na kontinuirani proces i sl.), dodaci pokrivaju različite operativne i praktične aspekte kontinuirane proizvodnje.

29.08.2021.

Objavljenja finalna verzija Reflection paper on good manufacturing practice and marketing authorisation holders

Nakon drafta s početka 2020. godine, Europska agencija za lijekove (EMA) sada je objavila finalnu verziju dokumenta Reflection paper on Good Manufacturing Practice and Marketing Authorisation Holders.

05.07.2021.

EMA ažurirala Q&A dokument vezano za nitrozaminska onečišćenja

EMA je objavila četvrtu verziju dokumenta koji kroz niz pitanja i odgovora detaljno pokriva različite aspekte nitrozaminskih onečišćenja.


Dokument možete pronaći ovdje.

05.07.2021.

Završna verzija PIC/S smjernica za integritet podataka

Prije nekoliko dana (01.07.2021.) objavljena je završna verzija PIC/S dokumenta GOOD PRACTICES FOR DATA MANAGEMENT AND INTEGRITY IN REGULATED GMP/GDP ENVIRONMENTS.


Riječ je o vrlo opsežnom dokumentu s nizom konkretnih primjera; draft ove smjernice dostupan je još od 2018. godine, a upravo objavljena finalna verzija sadrži dodatne nadopune i prilagodbe u odnosu na draft verziju.


Dokument možete pogledati ovdje.

11.06.2021.

EMA objavila FAQ dokument vezano za paralelni promet

Europska agencija za lijekove (EMA) nedavno je objavila opsežan FAQ (Frequently Asked Questions) dokument koji donosi konkretne i detaljne odgovore na niz aktualnih pitanja vezano za paralelni promet lijekovima.


Pogledajte dokument ovdje.

11.05.2021.

Nove informacije vezano za sigurnosne oznake i serijalizaciju

Europska komisija ažurirala je informativni dokument vezano za pitanja sigurnosnih oznaka i serijalizacije Questions & Answers regarding the implementation of the rule on safety features for medicinal products for human use.

Izmjena Q&A dokumenta odnosi se na članak 1.14 vezano za identifikaciju neovlaštene manipulacije na pakiranju lijeka.


Aktualnu verziju 18b ovog Q&A dokumenta možete pogledati ovdje.

05.05.2021.

EMA: GMP/GDP distant assessment guidance

EMA je objavila dokument koji donosi detaljne smjernice za provedbu inspekcija na daljinu. Iako se smjernice odnose prvenstveno na regulatorne inspekcije, sadržane preporuke primjenjive su i kod planiranja i provedbe GMP i GDP remote-audita.


Dokument možete pogledati ovdje.

21.04.2021.

Čeka se EU GMP Annex 21

Dok se čeka odluka o konačnom sadržaju EU GMP Annex 21 Importation of medicinal products, ovdje možete pogledati detaljni komentar predloženog dokumenta. Dokument nije opsežan, radi se o svega tri stranice teksta te je očito ideja bila prije svega naglasiti i dodatno razjasniti samo ona područja koja u praksi nisu do kraja definirana ili kod kojih postoje različite interpretacije, jer se na više mjesta dokument poziva na druga EU GMP poglavlja i dodatke. No, treba ipak pričekati konačnu verziju kako bi se vidjelo hoće li dokument narasti u opsegu i zahtjevima.

12.04.2021.

EU GMP Annex 1 - Manufacture of sterile medicinal products

Iako se radi o prilično opsežnoj reviziji (dovoljno je spomenuti da trenutno važeća verzija broji 16 stranica, dok se nova proširila na čak 50 stranica) te se potpuni uvid u sve novosti može dobiti tek nakon što se pročita predloženi tekst (i to više puta), u nastavku smo izdvojili ključne i zanimljivije promjene i novitete. No, potrebno je ipak naglasiti da revidirani EU GMP Annex 1, barem kako je za sada predstavljen, realno ne donosi niti jedan nepoznati zahtjev ili potpuno novi tehnološki koncept u postizanju sterilnosti, već je prije svega riječ o preuzimanju trenutno uvriježenih radnih praksi, tehnologija, pristupa i pojmova s obzirom na proizvodnju sterilnih lijekova te usvajanje aktualnih GMP trendova.