top of page
Grey Cat

26.01.2024.

5 EDUKACIJSKIH IZAZOVA U GMP I GDP OKRUŽENJU

U ovo nema nikakve sumnje: razvoj kompetencija zaposlenika jedna je od ključnih tema u GMP i GDP okruženju i to iz različitih perspektiva: regulatorne, inspekcijske, operativne, pri čemu je upravo ova treća posebno važna jer neulaganje u znanja i vještina ljudi prije ili kasnije će se vratiti kroz odstupanja, reklamacije, povlačenja iz prometa, deficiency letter-e, značajne i kritične nesukladnosti na GMP i GDP  inspekcijama i auditima. No, izazovi oko razvoja kompetencija uvećavaju se što je veći broj zaposlenika, organizacijskih sektora, radnih smjena, pogona, linija, skladišta, laboratorija, tehnoloških oblika, lijekova, tržišta…slobodno nastavite niz.

Ipak, 21. stoljeće donosi, kao i u mnogim drugim područjima, jednostavno, praktično i vro učinkovito rješenje: E-LEARNING. U nastavku pročitajte iskustva iz prve ruke kako e-learning farmaceutskim kompanijama efektno rješava 5 najvećih izazova s obzirom na edukacije u GMP i GDP okruženju, prikazano kroz 5 praktičnih pitanja u kojima ćete se sigurno prepoznati.

 

KAKO JE OSIGURANO DA OSOBA KOJA JE DUGO BILA ODSUTNA PO POVRATKU DOBIJE ISTE INFORMACIJE KAO I OSTALI PRIJE 8 MJESECI?

E-learning edukacijski sadržaj isti je za svakog sudionika neke grupe, bilo ih 10, 350 ili 1.000. Dakle, svatko će dobiti potpuno istu informaciju, na isti način, u istom obliku. Ishod edukacije više ne ovisi o raspoloživom vremenu, žurbi, veličini grupe, raspoloženju predavača, zvonjavi mobitela i nizu drugih situacija koje redovito umanjuju uspjeh internih GMP i GDP edukacija.

 

JESU LI NA EDUKACIJI BILI SVI KOJI SU TREBALI?

Ovo je vrlo jednostavno:

a) S aktivacijom grupe u e-learning sustavu su i sva imena zaposlenika koji moraju dovršiti neku edukaciju

b) U svakom trenutku je moguće „izvući“ izvještaj i provjeriti situaciju – tko je, a tko još nije dovršio edukaciju…

c) …i dovoljan je jedan poziv ili email da se ciljano podsjeti kako neka edukacija još uvijek „stoji“ i čeka

d) A uz sve to, tu su i automatski email podsjetnici koji će sa svoje strane obavijestiti da do isteka dostupnosti nekog edukacijskog sadržaja preostaje još toliko i toliko dana

 

KAKO SU PROVJERENA STEČENA ZNANJA?

E ova tema nam je posebno draga. Dakle, nema „prepisivanja“ ili dijeljenja točnih odgovora kolegicama i kolegama. A sve zbog trostruke randomizacije testa koji se aktivira nakon što su pregledani dodijeljeni edukacijski sadržaji.

Evo kako to funkcionira:

1) Ako se npr. test sastoji od 10 pitanja, ta pitanja sustav sam odabire i prikazuje iz baze koja sadrži veći broj pitanja i kombinacija izabranih pitanja svaki je put drugačija

2) Kada se neka pitanja i ponove, pojavit će se na različitom mjestu; nekome kao prvo, nekome kao sedmo, a nekome kao deseto pitanje

3) U slučaju da je kod nekog pitanja ponuđeno više odgovora (a-b-c-d), jednom će točan odgovor biti na poziciji (b) drugi put na (d), itd…

Dakle, za svakoga tko je ostvario kriterij prolaznosti (a taj kriterij slobodno određuje kompanija koja je naručila pojedini edukacijski sadržaj) možete biti prilično sigurni da je uspješno savladao edukacijsku temu.

 

JE LI OVA POTVRDNICA VJERODOSTOJNA?

Do potvrdnice je nemoguće doći sve dok nisu uspješno pregledani svi edukacijski sadržaji i postignut kriterij prolaznosti testa i to iz vrlo jednostavnog razloga: jer potvrdnica do tog trenutka uopće ne postoji. Dakle, PDF potvrdnica za određeni edukacijski sadržaj generira se automatski tek kada su ostvareni svi preduvjeti. 


Sva 4 prethodna izazova su naravno vrlo važna, ali radi se prije svega o tehničkim pitanjima provedbe edukacija, koja su osobito u fokusu tijekom GMP i GDP inspekcija i audita. Međutim, ono što je zaista važno, nije sama edukacija, već razvoj kompetencija. A što nas u nastavku dovodi do petog i iz naše perspektive najvažnijeg izazova.


NA KOJI NAČIN JE OSIGURANO DA SE KROZ EDUKACIJU ZAISTA RAZVIJAJU KOMPETENCIJE?

Kako bi neka edukacija zaista bila učinkovita, potrebno je ispuniti 3 ključna elementa; sve ove elemente mi smo ugradili u naše e-learning sadržaje i kontinuirano ih razvijamo.

1) Edukacijski sadržaj mora biti relevantan za onoga tko taj sadržaj prolazi – jednostavno ne funkcionira pristup u kojem se ista informacija na isti način prenosi i operateru na liniji i QC analitičaru i QP-u i članu uprave jer svakoga od njih motiviraju različite stvari. S preko 25 godina iskustva u GxP okruženju mi s jedne strane izvrsno poznajemo svaku ciljanu skupinu korisnika edukacijskih sadržaja, a s druge strane znamo kako im prikazati pojedinu GMP ili GDP temu.

2) Sudionik edukacije se mora prepoznati u temi – to rješavamo tako da koristimo vrlo konkretne primjere koji su potpuno prilagođeni pojedinom sudioniku, situaciji ili kompaniji. Kada edukacijski sadržaj prestaje biti općenit i sadrži realne primjere iz stvarnog života, korisnik takvog edukacijskog sadržaja u jednom trenutku pomisli: „Hej, pa ovo se i nama događa“ ili „Ova situacija mi je poznata“, a što potiče daljnju motivaciju i interes za usvajanje prezentiranih znanja.

3) Sudionik mora biti „uvučen“ u temu bez da je toga direktno svjestan – u e-learning konceptu razvoja kompetencija ovo smo riješili primjenom niza interakcija koje se često pojavljuju i u kojima se korisnik edukacijskog sadržaja mora aktivirati: riješiti neku situaciju, odgovoriti na pitanje, dobro razmisliti kako posložiti redoslijed nekih aktivnosti, prepoznati i kliknuti na određenu poziciju kako bi otključao nastavak sadržaja i sl.


Na kraju samo još jedna važna informacija: naša GxP Synapse platforma je potpuno validirana u skladu sa svim GxP zahtjevima, a što uključuje i sve funkcionalnosti koje su prethodno opisane.

 

Želite li pogledati kako izgledaju i isprobati kako funkcioniraju naši GxP Synapse interaktivni edukacijski sadržaji?

Ništa lakše; dovoljan je jedan klik i nekoliko riječi u kojima ćete opisati što bi htjeli pogledati i kome da odabrani sadržaj aktiviramo.

bottom of page